Rendezvényeink – avagy mikor, milyen programokon vehetsz részt, ha Szalkszentmártonba látogatsz

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Szülőfalum, Szalkszentmárton község Bács-Kiskun megye északi részén, a Kiskunság szélén, a Duna bal partján található. Rendezvényeink,  a környező településekhez hasonlóan szorosan valamely jeles naphoz, naptári eseményhez kapcsolódnak. Minden évben megrendezésre kerülő, hagyományos programjainak – a teljesség igénye nélkül – a következőképpen alakulnak:
A farsangi mulatság alkalmával ötletesebbnél ötletesebb jelmezekbe öltöznek nem csak az óvodás, hanem az általános iskolás fiatalok is egyénileg, vagy csoportosan. A mókás maskarák bemutatására Szalkszentmárton Község Önkormányzatának fenntartásában működő művelődési házban kerül sor. A részvétel minden érdeklődő számára biztosított, azonban egy jelképes összegű belépési díjhoz kötött. Díjazásban mindenki részesül, a kiosztott ajándékokat, valamint tombolatárgyakat szülői hozzájárulásokból, illetve vállalkozói felajánlásokból finanszírozzák. A bevételből iskolai kirándulásokhoz, utazásokhoz tudnak hozzájárulni.
A Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Vadásztársaság vadászbálja a következő – időrendi sorrendben haladva –, immár közel 20 éves múlttal rendelkező esemény.  A vadásztársaság tagjai, valamint azok egy vendége, továbbá a társaságot támogató tagok (tisztelendő úr, polgárőrök, rendőr, termelőszövetkezet, polgármester…) az eseményre meghívót kapnak, amely lehetőséget biztosít a részvételre. Vendéget természetesen bármely tag hozhat magával, ez azonban már részvételi díjhoz kötött. A vadászhagyományokat ápolva az esemény nyitásaként eléneklésre kerül a Vadászhimnusz, a társaság kürtös csoportja pedig kürtszóval köszönti a résztvevőket. Bevétel a vendégjegyek eladásából, és a tombolaárusításból keletkezik, ez az összeg azonban teljes mértékben az esemény költségeinek fedezésére kerül visszafordításra. A bál helyszíneként minden évben a Petőfi Sándor Mezőgazdasági Termelőszövetkezet ebédlője szolgál.
A Kulturált Környezetünkért Szívvel Egyesület (továbbiakban: KÖSZI) legalább havonta egy alkalommal megrendezi bolhapiacát, az egyébként is aktuális piaci napokkal egybekötve, ahol a település lakosságától kapott „adományokat” bocsátják áruba. Tavaszváró jótékonysági báljuk, nagyobb összeget jelent éves költségvetésünkben. Minden év szeptemberében KÖSZI-napot rendeznek, ahol a Kulturált Környezet Díjat adják át az egyesület által legrendezettebbnek tartott utcafrontok fenntartóinak. A Föld Napján szemétszedést szerveznek, május elsején pedig majálist tartanak. Ezen kívül a faluban található valamennyi rendezvényen, eseményen megjelennek. Az egyesület tagjai faluszépítő megmozdulásokat rendeznek, parkokat építenek, elhanyagolt területeket tesznek élhetővé, legyen szó virágoskert kialakításáról, vagy éppen hirdetőtábla felállításáról, vagy éppen hulladékgyűjtők kihelyezéséről.
A Petőfi Sándor Múzeum Baráti Kör hagyományosan megrendezi a település központjában található Petőfi szobor március 15-i ünnepélyes koszorúzását. A Baráti Kör tagjai a koszorúzást követően egy zártkörű, vacsorával egybekötött ünneplésen vehetnek részt a Petőfi Sándor Emlékmúzeum pince helyiségében.
Néhány éve a nagy múlttal rendelkező Néptánccsoport tagjai tavaszváró népi játékokkal örvendeztetik meg a településen élőket. Ilyenkor a régi recepteket és hagyományokat „leporolva” ízletes kemencés ételek készülnek, valamint táncos bemutatókra is sor kerül. Nemzetközi rendezvényük keretében a velük kapcsolatban álló külföldi tánccsoportokat hívják meg. A vendégek elszállásolásáról, ellátásáról nem csak a néptánccsoport tagjai, hanem a település lakossága is gondoskodik.
Szalkszentmárton egyik legnagyobbnak és leglátogatottabbnak mondható eseménye az Iron Horses MC motoros találkozó. Ilyenkor nem csak hazánkból, hanem számos külföldi országból érkeznek a látogatók. Helyszínt a Körtó biztosít, ahol nem csak a rendezvénysátrak, színpadok, hanem a sok száz sátor, na és persze a szebbnél szebb motorok is helyet kaphatnak. A belépés díjhoz kötött, ez azonban a több százas látogatói kört nem tartja vissza a szórakozástól.
A szalkszentmártoniak legnagyobb ünnepe az augusztus 20-i Falunap. Ilyenkor nem csak kulturális, hanem egyéb szórakoztató programokkal is kényeztetik az itt élőket és az ide látogatókat. Az egész napos mulatozást követően tűzijáték és utcabál vár mindenkit. Finanszírozása az Önkormányzat által történik, aki elkülönített forrásból, illetve vállalkozói hozzájárulásokból tudja fedezni a költségeket.
November hónapban a Márton napi bál a Petőfi Sándor Többcélú Közoktatási Intézmény lebonyolításában valósul meg. A részvétel szintén belépési díjhoz kötött. Bevétel az étel, ital árusításából keletkezik, amely kizárólag szülői felajánlásokból tevődik össze, s teljes mértékben az intézmény tulajdonába kerül.
Az év végéhez közeledve itt a Karácsony! A falu központjában minden évben felállításra és feldíszítésre kerül a Karácsonyfa. Az első ünnepnapon a fa alatt a falu apróságai ajándékokat vehetnek át.
Az év zárásaként pedig Petőfi Sándor születésnapját megünnepelve, na és persze az új évre készülve december 31-én megkoszorúzásra kerül a Petőfi szobor.

See video
See video
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek