Értékelő találkozó - Lajosmizse

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

 A program zárásaként ismét Lajosmizsén találkoztunk a program résztvevőivel egy három napos értékelő találkozón augusztus 24-26 között. Az értékelő találkozón átfogóan vizsgáltuk meg 2012- től a Virtuális Falu Program hasznosulását nem csak projekt szinten, hanem a csoportra, illetve személyenkénti vonatkozásban is. Az így összefoglalt eredményekre alapozva pedig a további fejlesztésre váró pontokat beszéltük meg, megkezdve ezzel is a jövőbeni tervek megrajzolását.

 A találkozó egy másik fontos programpontja volt a kutatás során végzett tapasztalatok megosztása. A kutatás során megszerzett tapasztalatok, információk alapján: kellemes meglepetések pozitív hozzáállás az interjúalanyok részéről. Az interjúalanyok szeretnének felkerülni az MHVISZ levelezőlistájára, aktív ifjúsági referensekkel találkozhattunk. Az interjúalanyok nagyon érdeklődőek voltak a kutatási téma és a VFP program iránt.

 Nehézségek, problémák melyeket ki kell emelni a megkérdezett interjúalanyoktól kapott válaszok alapján.
Kevés a szakember, elavult a szakmunkás képzés. A külföldön munkát vállaló fiatalok nagy része nem a képesítésüknek megfelelő pályán helyezkedik el, majd mikor hazatérnének, és abban szeretnének elhelyezkedni, már nem tudnak helyt állni. Egyik fő probléma vidéken a pályaorientáció hiánya, nem megfelelő a fiatalok tájékoztatása a lehetőségeikről.
Jó szakemberek hiánya, nincs egyensúly a végzettségeket érintve.

 Javasolt megoldások, eredmények melyek az interjúk során felmerültek javaslatként. Az interjúalanyok szerint a fiatalokat kell támogatni, hogy vállalkozzanak. Hiányzik az általános iskolások gyakorlati betekintése a különböző szakmákba. Fiataloknak szükségük lenne egy olyan fórumra, ahol az őket érintő jogi dolgokról is tájékoztatást kapnának, mint például a szerződés aláírása körül mire kell odafigyelni. Az oktatási rendszer javítására nagy hangsúlyt kell fektetni. Mobilitás, átvihetnék a fiatalok a saját szakmaiságukat más megyébe, ettől nagyobb lehet az egyensúly a fiatalok elhelyezkedését érintően Magyarországon belül.

 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek