Van itt nálunk hajcihő, kitűnő hangulat... :)

Kispéter Anett
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Domaszéki programolda


Az alábbiakban a közel 5000 lelkes dél-alföldi település, Domaszék programjairól kaphatsz ízelítőt, tarts velem!

 TÉL (évkezdet)


Az esztendő nálunk egy –az elmúlt évet búcsúztató – utó szilveszteri bulival kezdődik. Ez egy kötetlen esemény, ahol fiatalok szervezésében többségében a fiatalok tombolják ki magukat.
Kb. 2 havonta ismétlődik a rendezvény mindig aktuális témákkal ( pl.: farsang, mikulás, halloween, bolondok napi buli)

Februárban kezdődik a zord időjárást feledtető Téli esték rendezvénysorozat, melynek keretében kulturális előadásokkal (egészségről, Bamako rallyról, kenyér-sütésről, stb.), táncházzal múlathatja az időt a nagyérdemű és szerezhet sok hasznos információt.
 

TAVASZ
 

A kézműves programokat kedvelő kicsik és nagyok időszakosan egy-egy  téma köré fűzött délutánon fejleszthetik kreativitásukat. (Virágözön-szöszölés, ahol virágokat hajtogatunk, ragasztunk, szabunk, varrunk; Farsangi álarc-készítés; Húsvéti ügyeskedés a hímesekkel; Karácsonyi bütykölő nap; stb.)

A falu lakói és a lelkes vendégek nem csak szórakozva vesznek részt a település életében, hanem tevékenyen szépítik is környezetünket. Áprilisban a KÖZÖD országos önkéntes programhoz kapcsolódva buszmegálló-takarítással, a Tesz-Vesz Tavaszon, a templom környékének csinosításával, illetve a Szemétszüreten az egész falu területének átfésülésével tesszük szebbé lakóhelyünket.

A Tavaszi zsongás Domaszék területén nem csak a természet virágba borulását jelenti, hanem a különböző művészeti ágakban tehetséges fiatalok és idősebbek közös előadásában is megjelenik. Ilyenkor ahogyan a madarak, úgy a tehetséges énekesek torkából, a hangszerek és versmondók lelkéből is felhangzik az ének a közösség nagy örömére.

Májusban Babatalálkozón jönnek össze a legifjabbak és szüleik, akiket nagy örömmel és kis ajándékkal köszönt az önkormányzat. A gagyogós összejövetelen az „öregek”= az óvodások és a művészeti iskolások (is) műsoroznak. :)

Még ebben a hónapban az országos eseményhez kapcsolódva mi is mozgunk jópár órát a Kihívás napja alkalmából. Az általános iskolában különböző sorversenyeket tartanak, majd délután foci a környező települések aranylábúival és este-éjszaka maratoni mozgás a sportcsarnokban (pingpong, csocsó, foci, kézilabda, kosárlabda, terem hoki, aerobic stb.)
 

NYÁR
 

Július hónapjába ugratva a Domaszéki Lovasnap kerül sorra. Ezen a napon díjugrató verseny és közben lovastorna, western-, csikós és fogatbemutatók is megtekinthetők. A rendezvényt büfé, ugrálóvár és vásárosok színesítik.

Falunkat a nyár közepén ünnepeljük, s ehhez kapcsolódik levendulaszüret, sör-, néptánc- vagy éppen répafesztivál (sárgarépa termelésben országosan dobogós helyen állunk). Ezen a hétvégén mindenki kirúg a hámból, hiszen a sok programból minden korosztály talál kedvére valót. Ilyenkor a helyi civilszervezetek is nagy lelkesedéssel kapcsolódnak be a szervezésbe. Az ünnep lovas, zenés felvonulással kezdődik (ébresztő gyanánt), napközben mezőgazdasággal kapcsolatos szakmai előadások, traktoros-, motoros felvonulás és streetfighter show, helyi kicsik és nagyok műsora, versenyek, gasztronómiai programok, kézműves sátor, kis állat szépségverseny, vásár, játékok, lovas kocsis csillagtúra közül választhatunk. Este a sztárvendégeké a színpad, ezt tűzijáték követi majd utcabál zárja, mely kifulladásig tart.

A nyári szünet utolsó hetében - mintegy felkészítve testet-lelket az évkezdésre -, egyházi napközis tábor keretében az általános iskolások ismerkedhetnek magukkal, egymással és a Bibliával mindezt közös játékkal, énekléssel, tábortűzzel fűszerezve.
 

ŐSZ
 

Két templomunk van, így két búcsúünnepünk is. A régebbit Szent István, a faluban található templomot Szent Kereszt tiszteletére ajánlották. Mai értelemben vett búcsú (vásár és körhinta) az utóbbi idején, azaz szeptember második vasárnapján van.

A meleg, gondtalan hónapokat a Nyársirató alkalmával búcsúztatjuk. A programok szabad téren zajlanak, úgy mint divatbemutató (helyi szépségekkel, helyi szépségeket), tuning autó bemutató, kézműves, anyagiaktól függően sztárvendég vagy helyi zenekar koncertje és buli.

Kulturális Örökség napja alkalmából rejtett, elfeledett vagy kevésbé ismert helyi értékeket, látványosságokat, nevezetességeket keresünk föl, ismerünk meg. Ez a nap gyakran szolgál meglepetéssel a tősgyökeres, hát még az új lakók számára. (Régi kisvasút állomásépületében lévő kiállítás-megtekintése, előadások, tanyák-, üzemek-, mesteremberek meglátogatása, stb.)

Településünk 65 éven felüli lakóit Idősek napján műsorral és ebéddel köszöntjük. Jó alkalom ez megfiatalodni a sok ismerős arctól, újra elmesélni a legkedvesebb történeteket és a kellőképpen oldottá váló hangulatban táncolni és nótázni hajnalig.

Az ősz végi, téli időszak, hagyományosan a sertések fekete napjait jelenti. Domaszéken az ősöktől megtanult disznótoros fogásokat nem csak családi körben gyakorolják, hanem a Böllérnap során bárki ellesheti ezeket. A rendezvény hajnalban kezdődik megnyitóval, áldással és pálinkával, ezután a csapatok egyedi módszerekkel kezelésbe veszik a malacukat (szúrás, lövés, döfés, széna, szalma, gőz-gáz…) és ahogy elcsöndesedik a terep elkezdődik a feldolgozás, majd ki-ki pörköltet vagy egyéb finomságot rotyogtat. Azon csapatok, akik kevésbé szeretik a véres jeleneteket, de szívesen sütnek-főznek, a pecsenyesütő versenyben mérhetik össze tudásukat. 

Ezt a napot a Katalin bál koronázza meg. Ahol finom ételek és jó zene mellett lehet mulatni.

Jó levegő, sok mozgás, pezsgő közösségi élet és rendszeres szűrő vizsgálatok, ez az egészséges élet titka, ezt mi is jól tudjuk, ezért egy külön napot ennek szentelve szűréseken, előadásokon vehetünk részt és különböző sportolási lehetőségeket tehetünk próbára.

 

TÉL (év vége)
 

A december már a karácsony körül forog. Adventi hétvégeken vásárra és gyertyagyújtásra jövünk össze.

Nálunk bizony a Mikulás házhoz megy, persze csak rendelésre...

Luca napján környezetvédelmi program keretében tágíthatjuk ismereteinket a környezettudatos élet és a fenntartható gazdálkodás körében pl.: meglátogatunk egy öko falut, újrahasznosított anyagokból kézműveskedünk, előadásnak vagy konferenciának lehetünk részese.

Aztán gyorsan visszatérve a hónap fő témájához, egy szeminárium keretei között ötletcserét folytatunk a karácsonyi trendeket illetően likőr- és csoki-kóstolás közben.

Az év végi hajtást megszépítve a közös Falukarácsonyon plébánosunk megszenteli községünk betlehemét, az adventi koszorún meggyújtjuk a 4. gyertyát, a színpadon a helyi színjátszók egy zenés darabot adnak elő. Karácsony díj majd közös éneklés és végül szeretetvendégség, illetve víg csacsogás következik.

 

Aki nem hiszi, járjon utána! :)

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek