Munkahely és fiatalok - Összefoglaló az interjúkból

Csapó Zsuzsanna
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek
A három interjú során mindhárom szektor megszólalt: önkormányzati-vállalkozói-közösségi.
Mindannyian  hasonlóan értékelték a fiatalok helyzetét, jól ítélték meg feladatukat: melyik szektornak miben kell a fiatalokat támogatni. Mindhárom interjúalany nagyon nyitott, közösségért aktívan cselekvő egyéniség, így válaszaikból kitűnik, hogy nemcsak szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik ez a szemléletmód. Ezt tapasztalataim alapján meg is erősíthetem, hiszen mindnyájukat személyesen is ismerem.
Fülének évek óta van kistérségi kapcsolata a környező településekkel. Így ismertem meg Borján Pétert, Kőszárhegy polgármesterét.  Ő a munkája során nagy gondot fordított a helyi közösségek támogatására, munkájuk elismerésére. Ennek köszönhetően pezsgő civil élet alakult ki a településen.  Éppen erről számolt be a polgármester úr a Fejér Megyei Hírlap egyik számában: http://feol.hu/koszarhegy/a-kozosseg-erejevel-peldajaval-koszarhegyen-1638690      
A Kőszárhegyen működő egyik civil szervezet vezetője, Borjánné Nyul Katalin civil szemszögből megerősítette, hogy jó a kapcsolat a településen a három szektor között. Szívesen vonja be a fiatalokat a szervezet munkájába, ahol olyan kompetenciákat sajátíthatnak el, amelyek később munkába állásukat segíti.
A harmadik interjúalanyom fülei vállalkozó, Nagyné Tippel Márta. A VIRÁGKUCKÓ  vezetése mellett aktív közösségi ember, szívesen támogatja a helyi közösségeket. Három nagyobb gyermek édesanyjaként világosan látja a fiatalok helyzetét. Fontosnak tartja a fiatalok szakképzettségét, kitartását, felelősségteljes munkavégzését.
Öröm látni, hogy a problémát már legalább észlelték helyi szinten, és lehetőségeikhez mérten egy-egy lépést már ki is jelöltek ezen az úton. Sajnos kistelepülésen még a helyi döntéshozóknak is nagyon csekély befolyásuk  lehet a probléma végleges megoldására: munkahelyteremtésre, a helyi foglalkoztatottság nagyarányú emelésére.
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek