Kutatás: Három különböző ember, de három azonos nézőpont

Vfp_Admin
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Kutatásom során komoly témáról kellett interjút készítenem a régióban. A kutatás a fiatalok munkanélküliségét és ennek helyi, régiós szinten való kezelését boncolgatta. A fiatalok foglalkoztatását három különböző nézőpontból, de szinte megegyező véleménnyel mindhárom interjúalanyom egységesen összetett problémának ábrázolta. A vidéki fiatalok hátrányos helyzete a nagyvárosokban élőkkel szemben, a fiatalkorúak társadalmi fejlődése illetve a nem megfelelő szakképzettség hiánya együttesen közreműködik a fiatalok munkanélküliségében.

A három interjú alanyom teljesen pozitív hozzáállást mutatott felém és a kutatás témája iránt. Egy olyan komoly témában, ami manapság sajnos általános probléma vidéken. Pozitív visszajelzés volt számomra már az interjúalanyok első megkeresésemre adott igen válasza, igen szeretnének velem erről beszélgetni, nem zárkóztak el.

Interjúalanyaim különböző munkakörökben dolgoznak, tevékenykednek. Mégis van átfedés köztük, polgármester, helyi vállalkozó, helyi turisztikai egyesület főkoordinátora. Más-más munkakörben, mégis egymással kapcsolatban álló embereket kerestem meg. Meglepődve tapasztaltam, hogy a kutatás témáját elküldtem nekik és tudták milyen témájú interjút fogunk készíteni, mégis sok elgondolkoztató kérdést kellett megválaszolniuk. Olyan egyértelmű, a köztudatban problémaként jelen lévő téma ez, mégis alig, vagy egyáltalán nem beszélnek róla.

A kutatásom egyértelműen a társadalmi változások és a szakképzettség hiányát említette ki fő problémának a fiatalok elhelyezkedésében. Említették a régi fiatalok alázatát és a felnőtt szakképzett munkások, dolgozók tekintélyét, mely a mai világban már feledésbe merült. Valamint egyértelmű választ kaptam, hogy már fiatal korban munkára kell nevelni a gyermeket házi feladatokkal például. Jobban oda kell figyelni a képzésükre, hiszen rengeteg fiatal elvégez olyan szakmákat, mely nem állja meg a helyét a munkaerőpiacon, így már a végzését követően a munkanélküliek közt találja magát, ahol, ha nem megfelelő akarattal és motivációval rendelkezik, nehezen tud kitörni. Ez akár befelé forduló, mély érzelmi válságot okozhat, mely az önbizalmától is teljesen megfosztja a fiatalokat.

Összefoglalva egy országos problémát dolgoztunk fel helyi, régiós szinten, ahol a megkeresett személyek egyöntetű válaszait kaptam. Sajnos a megoldást nem tőlük kell várni ebben a régióban, de nagymértékben hozzájárulnak a megoldásában, hiszen a polgármester a fiatalok foglalkoztatását szem előtt tartva igyekszik gondoskodni róluk.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek