Kis falu nagy élettel- Liget

Szűcs Balázs
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Kicsiny falunk 2011- ben ünnepelte fennállásának 700. évfordulóját.  Pécstől 25 km-re található zsáktelepülés, mely nevét a falut körülölelő dombokról és erdőkről kapta. Állandó lakossága körülbelül 430 fő. Ligeten jelenleg 3 Egyesület működik, immár évek óta nagy sikerrel: A Ligetért Egyesület 2006 óta, a Polgárőr Egyesület 2008 óta, valamint a Vöröskereszt Helyi Alapszervezete. Ezeken kívül a Roma Kisebbségi Önkormányzat is aktívan közreműködik. Hosszú évek óta működik a Ligeti Amatőr Színjátszó Kör is, melyek állandó tagjai szerepléseikkel színesítik a saját, és környező települések rendezvényeit. Településünkön hagyományosan minden évben többféle állandó rendezvényt szervezünk meg. Jellemzően a Faluházban tartjuk ezeket, kivétel a Falunap és a Szüreti Felvonulás. A költségeket szinte teljes egészében az Önkormányzat állja saját forrásból. Nagyjából minden hónapra jut egy program, ami a település csekély lélekszámához, és lehetőségeihez képest igen szép eredmény.

A sorban az első a januári Polgárőr Családi Est, melyen nemcsak a helyi, hanem a szomszédos magyarszéki polgárőrök is előszeretettel részt vesznek. Itt élő zene, vacsora, és általában egy kis meglepetés műsor várja az érdeklődőket. A szervezést a Polgárőrség bonyolítja le.
Márciusban Nőnapot tartunk, melyet az Önkormányzat szervez. A mintegy 60 főt vonzó eseményen élő zenével és vacsorával, valamint apró ajándékkal kedveskedünk településünk hölgy lakosainak. A hangulat mindig a tetőfokára hág, nagy népszerűségnek örvend ezen porgram.
A falu életében az egyik legjelentősebb esemény kétség kívül az augusztusi Falunap, mely községünk minden lakóját megmozgatja. Reggel főzőversennyel indul a nap, melynek értékelése dél körül zajlik. A délután folyamán különféle kulturális programok színesítik az eseményt. Tánccsoportok, fúvószenekar, Ligeti Amatőr Színjátszókör, és a Dalkör állandó szereplői a rendezvénynek. Ezen közel 500 fő jelenik meg, más környező településekről is érkeznek látogatóink.
Októberben egy igen szép, hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő programunk a Szüreti Bál, mely felvonulással kezdődik. A fiatalok beöltöznek csősznek és csőszleánynak, valamint a hagyományokhoz híven bíró és bíróné is megjelenik. A falu központjában összegyűlik a nép és a fiatalok előadják a megtanult táncokat. Ezek után kidobolás következik, mely mindig igen népszerű, ugyanis községünk lakóinak elmúlt évi legviccesebb történeteit adják elő igen humoros, verses formában. Este pedig bál, ahol élő zene szórakoztatja a megjelenteket. A felvonuláson szinte az egész falu megjelenik, míg a bálban körülbelül 150 fő részvétele jellemző. Idén az a megtiszteltetés ért minket, hogy mi rendezhetjük meg a Kistérségi Szüretet.

Szintén ebben a hónapban rendezzük meg immár több éve nagy sikerrel a Ligeti Tök Jó napot, mely tulajdonképpen tök faragás kicsiknek és nagyoknak. Az idén a részvétel rekordot döntött, több környező településről is ellátogattak és eltöltöttek nálunk néhány órát. Az elkészült töklámpások nagy része a rendezvény után a falu közepén kiállításra kerül. A tökfaragó verseny mellett, lapcsánka sütésre, forralt borozásra és sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatójára, valamint fáklyás felvonulásra került sor. Itt is mintegy 100- 120 fő jelent meg.
Novemberben az idősekre is gondolunk, mivel településünkön sok nyugdíjas korú lakos él. Ilyenkor rendezzük meg a Nyugdíjas Napot. Finom vacsorával, élő zenével és egy kis meglepetéssel készülünk az időseknek, akik már mindig nagyon várják ezt az estét.
Az év utolsó programja a Karácsonyi Ünnepély, melyen a Ligeti Amatőr Színjátszó Kör színdarabot ad elő, melyet saját maguk írnak. Az iskolás és óvódás korú gyerekek verset, énekeket adnak elő. Tavaly a Ligetért Egyesület, és Roma Kisebbségi Önkormányzat is készült műsorral. Itt mintegy 90 fő jelenik meg általában.
Minden évben külön gondolunk a gyerekekre is. Februárban Farsangi Bál kerül megrendezésre óvódásainknak. Ebben az Egyesületek is, és a szülők is aktívan részt vesznek, és mindig sok embert megmozgat. A jeles napok előtt rendszerint Játszóházakat szervezünk a kicsiknek és nagyoknak.
A Húsvéti Játszóház egyrészt a gyerekekhez szól, azonban a felnőttek körében is igen kedvelt, a tojásfestés és egyéb színes, kreatív tevékenységek révén. Decemberben már a karácsonyra készülünk, és az Adventi Játszóház és készülődés kerül előtérbe. Itt adventi koszorú, betlehem, angyalka és egyéb kreatív karácsonyi dekorációk közös készítése zajlik. Tavaly ezen a programon belül egy életnagyságú betlehem és egy hatalmas adventi koszorú készült el a falu közepén.

A rendezvények szervezésében és lebonyolításában mindegyik helyi Egyesület és Szervezet képviselteti magát, és erejéhez mérten kiveszi részét a teendőkből. Egyes rendezvényeink évről- évre nagyobb népszerűségnek és látogatottságnak örvendenek. Igyekszünk minden korosztálynak és érdeklődési körnek megfelelően szervezni a programokat, és szerencsére a visszajelzések alapján ezt sikerül is kivitelezni.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek