Fülöp a fejlődés rögös útján

Szabó Gergő
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Sziasztok!
Következő blog bejegyzésemben a településemen zajló önkormányzati élettel, a 2007-óta zajló Eu-s fejlesztésekkel szeretnélek megismertetni benneteket.

 

EU támogatással megvalósuló önkormányzati beruházások 2007-óta

MVH 1002903679 / IKTSZ létrehozása Fülöpön:

 

Fülöp Község Önkormányzata 2010-ben MVH támogatásban részesült egy integrált közösségi szolgáltató tér kialakítására a Művelődési Házban és környezetében. A projekt a település népességmegtartó képességének szempontjából is fontos, hiszen olyan szolgáltatások válnak könnyen elérhetővé, amit eddig csak 20-30 km-es utazással voltak elérhetőek.
A fejlesztés alapvető célja egy olyan Integrált Közösségi szolgáltató tér kialakítása, amely a település minden korosztálya számára széleskörű elérhető szolgáltatást nyújt. Jelentősen javulhat az emberek közötti kapcsolattartás lehetősége is, hiszen a felújított művelődési ház számos színes programnak ad lehetőséget.

A „szürke hétköznapokon „is kikapcsolódást jelent az új PC és internet adta lehetőség, és a könyvtár széles választéka.  Az eddig elavult épületben található ügyvédi, tanácsadó iroda és falugazdász iroda is a kor követelményeinek megfelelő irodában várja ügyfeleit

A felújításról:

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott 44.809.042 Ft összköltségű projekt keretében az épületet korszerűsítették, felújították és bővítették: az alsó szint a falugazdász fogadóhelyiségének, az ügyvédi irodának, illetve a vállalkozók számára lett kialakítva, míg a felső szint - a pályázat megfogalmazása szerint - a 0-5 éves korú gyermekek foglalkoztatására szolgál.
Ez utóbbi a könyvtári részlegen keresztül megközelíthető, ami szintén megszépült az új berendezéseknek köszönhetően.

Az emeletre való feljutást egy lépcsőn járó teszi könnyebbé a mozgássérült lakosainknak, ami csak egyik eleme a projektben vállalt akadálymentesítésnek.
A vizesblokkok és a nagyteremmel szembeni lépcsőfeljáró lebontása teljes mértékben megtörtént, ezzel olyan új helyiségek kialakítását lehetővé téve, mint a pelenkázó, teakonyha stb. A színpad fény- és hangtechnikai elemei is kicserélése kerültek.
A továbbiakban ezen felül a tető lecserélésére, az épület szigetelésére, valamint az öntözőrendszer kiépítésére is sor került.
Kivitelezés ideje: 2011.02.21-2011. 12.15

ÉAOP-4.1.2/A-09-2010-0012 /Orvosi rendelő felújítása


Fülöp Község Önkormányzata a 4266 Fülöp, Arany János u. 15. szám alatti orvosi rendelő és védőnői tanácsadó felújítására, korszerűsítésére vonatkozóan 37.077.861,- Ft Európai Uniós támogatásban részesült az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében az alábbiak szerint:
Projekt címe: Egészségügyi alapellátás korszerűsítése Fülöp községben az orvosi rendelő felújításával
A projekt átfogó ismertetése: A projekt keretében Fülöp községi orvosi rendelő és tanácsadó bővítése, felújítása, komplex akadálymentesítése, korszerűsítése, valamint az orvosi rendelő és tanácsadó belső felújítása és átépítése, dél-keleti irányba történő bővítése valósul meg. Eszközbeszerzésre is sor kerül.
A projekt megvalósításának helyszíne: 4266 Fülöp, Arany János u. 15.
Projekt megvalósítás időtartama: 2010.12.07 - 2011.10.31
A projekt tervezett költsége: 39.029.328,- Ft
Elnyert támogatás: 37.077.861,- Ft
Támogatás intenzitás: 95%
Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
Tervező: Bal-Arch Kft. – Debrecen, Mikepércsi út 132/7.
Kivitelező: Á-FÚRÓ Kft., 4264 Nyírábrány Iskola u. 21.

 

Támop 3.1.4-08/2-2009-0229 OM: 031148/001

Kulcskompetenciák fejlesztése általános iskolások számára.
Moduláris oktatási programok:
1. Matematika 3. osztály
2. Szövegértés-szövegalkotás 4. osztály
3. Angol nyelv 5. osztály
4. Életpálya-építés 6. osztály

Témahetek:
1. Multikulturális témahét
2. "Itt  a farsang áll a bál" témahét
3. "Édesanyám virágosat álmodtam..." anyák napi témahét
4. Gyermeknap 2010 - témahét

3 hetet meghaladó projektek
1. Egészség Projekt
2. Karácsony Projekt
3. Húsvét Projekt
4. Ballagás Projekt

Támop 3.1.4-08/2-2009-0229 OM: 031148/002 
Témahét
1. Szüreteljünk

3 hetet meghaladó projektek
1. Egészséges életmódra nevelés
2. Földünk

Összegzésként elmondható, hogy kialakulóban van egy olyan innovatív szemlélet, amely megőrzi az eddigi óvodapedagógiai értékeket, és megtalálja azt a cselekvő gyakorlatot, amiben fejlődhetünk, egyaránt jól érzik magukat mind a gyerekek, mind az őket nevelő felnőttek.

 

 

 

TIOP-1.1.1-07/1-2008-0152
Fülöp Község Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be„Út a jövőbe az intelligens iskola segítségével” címmel.

A TIOP-1.1.1-07/1-2008-0152 azonosítószámmal ellátott projekttel 6 891 900,- Ft összegű támogatást nyert el a település informatikai fejlesztésre.

A beruházás keretében a következő eszközök kerültek beszerzésre:
• 10 db iskolai PC
• 4 db tantermi csomag
• 1 alkalmazás szerver
• 1 szerver szoftver
• 1 db WIFI csomag


Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik részt vettek a projekt/projektek kidolgozásában és megvalósításában, továbbá valamennyi közreműködő szervezetnek, munkatársnak, valamint a forrást biztosító Európai Uniónak és a Magyar Államnak.

 

Jelenleg is folyamatban lévő EU támogatott pályázatunk:


Öntözés, meliorizáció üzemi és közösségi fejlesztése (125.1) ÚMVP I. Tengely
Már a közbeszerzési eljárások is lezajlottak az MVH által kiírt fejlesztő pályázattal kapcsolatban. A projekt keretében a szomszédos településről (Nyírábrány) induló és Fülöpöt keresztül szelő Ér patak 12km hosszú vonalát veszik kezelésbe, ami a meder és a part rész takarítását, helyreállítását, karbantartását jelenti. A március 25-től kezdődő és várhatóan május 15-ig lezajló munkálatokat az EU 49 700 000 ,-Ft-al támogatta. A támogatás mértéke 70%-os. A fennmaradó 30%  önerő rész 60%-át a BM önerő alap támogató segítségnyújtásával teremthettük elő.

 

A pályázatok lebonyolítása:

A kivitelezések során nem volt tapasztalható semmi probléma, illetve fennakadás a munkálatokban. Kisebb nehézségeket rótt azonban az önkormányzatra, hogy a pályázatok utófinanszírozottak (kivéve a szállítói számlákat). Így a támogatás megérkezéséig a településünk hitel felvételére kényszerült, melynek terheit természetesen állnia kell. A bürokrácia útvesztőivel is szembesülnünk kellett a pályázatok lebonyolítása közben, ennek eredményeként negatív dologként említeném a hivatali ügyek intézésének hosszas és bonyolult folyamatát.

 

Az önkormányzati rendszer átszervezése:

A járási hivatalok létrehozása természetesen a mi településünket is érintette, noha nem túl nagy mértékben. Lényegében az önkormányzattól 1 fő átkerül a járási hivatalhoz, aminek a mi esetünkben központja Nyíradony. A továbbiakban ez az 1 fő ügysegédként fogja a lakosságot segíteni.
Azért, hogy a településünk lakóinak ügyes-bajos dolgaikkal ne kelljen a szomszédos Nyíradonyba menniük, az önkormányzat vállalta minden technikai és dologi költségeit annak, hogy a járási hivatalhoz tartozó ügysegéd itt helyben, a településünkön fogadhassa az ügyfeleket.
Összegezve: A  járási hivatal felállításától a polgároknak a jegyző helyett a hivatali ügysegéd munkatársa fog támogatást, segítséget nyújtani. A lakosságnak így lényegében sem előnye, sem hátránya nem származik az új rendszer bevezetéséből.

 

Településünk 3 legnagyobb foglalkoztatója:

A legtöbb embert foglalkoztató vállalkozások közül is az első helyen van településünkön az 1999. évben alakult korlátolt felelősségű társaság, a Sütő-Malom 2000 Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. Mint az a nevükből is sejthető, ők egy malomipari kategóriába sorolt cég, 60 alkalmazottuk segítségével péksütemények, malomipari készítmények és cukrászáruk előállításával és kereskedelmével foglalkoznak, nagy sikerrel.


A listán a második helyen a helyi önkormányzat szerepel az általa foglalkoztatott 48fő-vel. Az ő feladatkörüket nem hiszem, hogy részletesebben taglalnom kéne, hisz mindannyian legalább nagyjából tisztában vagyunk munkájukkal.


A dobogó 3. helyére szorult  a 15 főt foglalkoztató PA-BOX-KER Kft. 2010-ben alakult, mint, nyomda ipari termékek előállítására specializálódott társaság. A társaság telephelye 8700 m2-en található meg, melyen a nyomda egy 300 m2-es épületben működik.
A cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója Bogáti László a 30 éves múlttal rendelkező Bogáti Nyomda Kft. vezetője, újabb munkalehetőségek céljával alapította a Pa-Box-Ker Kft-t. Tevékenységeik: kartontermék gyártása, papíripari rostanyag gyártása, papírcsomagoló eszköz gyártása, gyűjtődoboz, gyűjtőcsomagolás gyártása, nyomtatás, nyomdai előkészítés.
 

 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek