FiFa, avagy fiatalok a falumban

Kispéter Anett
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Domaszék azon szerencsés helyzetben van, hogy nagyon sok fiatal lakja. Ez többek között a Szegedről kiköltöző kisgyermekes családok miatt is alakul így.


Induljunk a legkisebbektől…


A pocaklakók és a legfrissebb fiatalok elsősorban a szülőknek nyújtanak programokat és vica versa. Természetesen orvosi ellátásukban a helyi gyermekorvos és a védőnők segétkeznek. Itt megemlíteném az évente megrendezett Baba találkozót. Ezen alkalomból az egy éven belül születetteket –és szüleiket- köszöntik az önkormányzat dolgozói és az ovisok.


A bölcsőde 3 éves korig fogadja a kisgyermekeket. Nem rég épült, s azóta bővítették is, így 35 főt képes befogadni, de még szükség lenne további férőhelyekre.


A Kincskereső Napköziotthonos Óvoda a 3-7 éves korú gyermekek képességeinek kibontakoztatását, személyiségük fejlesztését segíti. Az óvópedagógusok mellett szakképzett gyógytestnevelő, logopédus, gyógypedagógus is tevékenykedik. A gyerekek szervezett úszásoktatásra, valamint néptánc, görkorcsolya, judo, hittan, kézműves foglalkozásokra járhatnak.


A Bálint Sándor Általános Iskola fogja össze a 7-14 éves korosztályt. Bár van, aki a közelség és a különböző szakok miatt inkább szegedi iskolát választ. Bár ezzel szerintem elmulaszt(hat)ja az igazi beilleszkedést.
Közel 300 fő jár a domaszéki intézménybe, ahol a megszokott tanrend mellett számos más lehetőségük nyílik, hogy kipróbálják, fejlesszék magukat. Erre szolgál a Művészeti Iskola közel 10 féle tanszakkal (kézműves, zongora, gitár, furulya, néptánc, moderntánc, stb.), a sportkörök (kézilabda, judo, atlétika, stb.) és a Diák Önkormányzat.


A nyolcadik osztályosok általában Szegedre felvételiznek, hiszen a megyeszékhelyen minden igényre találnak megfelelő középiskolát.
Ezzel beindul egy verseny is a fiatalok kegyeiért, amit főképpen a Domaszéki Ifjúsági Önkormányzat vállal magára. Kisebb-nagyobb sikerekkel ez a szerveződés tartja egyben a 14-24 éves korosztályt.
3 évente vannak választások, amikor is bárki jelöltetheti magát ebből a korosztályból a 9+1-es testületbe (képviselők+ifjúsági polgármester). A nagy önkormányzat mintájára gyűjteni kell kopogtató szelvényeket, van szavazás, felesketés és később üléseken születnek a döntések kézfeltartással. A feladatok, amiket ellát: fiatalság összefogása, érdekvédelem, képviselet, programok szervezése (kulturális, sport- és szabadidős), a demokrácia szabályainak megismertetése.
Az első testület 2000-ben alakult meg, azóta nagyjából kirajzolódott, hogy a fiatalok leginkább a zenés-táncos, szórakoztató és a sporttal kapcsolatos programokra járnak el szívesen, de lankadatlan vannak próbálkozások kulturális, önkéntesség és egyéb területen is.


Ez a korosztály a tanulás mellett a legtöbb szabad idővel és aktivitással rendelkezik. Azt hiszem még sok kiaknázatlan lehetőség rejlik bennük, csak a megfelelő eszközöket kell(ene) megtalálni (ami meglehetősen nehéz).
Tehetséges fiatalokból is van bőven településünkön. Mind a sportban (judos bajnokaink, focistáink, kéziseink), mind a művészetek (festők, fotósok, táncosok, zenekarok) terén vannak kiemelkedő eredményt nyújtó fiataljaink, akikre méltán lehetünk büszkék. :)


A középiskolát, főiskolát, egyetemet elvégzettek gyakran küzdenek azzal, hogy helyben nem találnak munkát. Sokan próbálnak szerencsét az ország különböző pontjain (pl. a fővárosban), de külföldön például Londonban is legalább egy osztálynyi domaszéki van kint. Szerencsére elmondható, hogy hosszabb-rövidebb idő után a többség visszajön, hiszen itt vannak a gyökerei.


Domaszéken elsősorban mezőgazdasági munkával tud foglalkozni egy fiatal. Sokan eleve beleszületnek egy-egy családi vállalkozásba, így majdnem egyértelmű, hogy a kötelező iskolai évek elvégzése után itthon segít, illetve veszi át a gazdaságot.


A fiatalok az egyház (római katolikus) egyik célcsoportja is. Az óvodásoknak és általános iskolásoknak az oktatás keretében van lehetőségük hittan órára járni. A középiskolásoknak és annál idősebbeknek péntekenként van lehetőségük összejönni a templomban. A foglalkozások keretében hittel kapcsolatos kérdések kerülnek megtárgyalásra, van játék és muzsika is. Nyáron 3 héten keresztül van hittanos tábor Nagybaracskán (1. hét-alsósok, 2. hét-felsősök, 3. hét-ifi csoport) és az iskolakezdés közeledtével helyben valósul meg napközis tábor az általános iskolásoknak az ificsoport közreműködésével.

A civil szervezetek munkájába is lehetőség van bekapcsolódni, illetve az általuk szervezett programok a fiataloknak (is) szólnak. (tábor, színjátszás, énekkar, kézműves, mozgási lehetőségek...)


Hogy kerek legyen a mondandóm megemlíteném az örök fiatalokat… A folyatatást azonban másik alkalomra hagyom… :)

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek