Fiatalok a falumban, Apostag

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Mint minden faluban az mi falunkban is tudják, hogy a fiataloké a jövő, a fiatalokat kell úgy nevelni, hogy a világunk az életünk, a hazánk jobb legyen, épüljön , szépüljön.
Apostag szerintem nagyon sok érdekes program és elfoglaltság található a fiatalok számára, itt értendő az 1 évestől az örök fiatalokig a 99 éves emberekig. A faluban több mint 15 rendezvény kerül megszervezésre éves szinten, ezeken a rendezvényeken mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő előadást és programot. A szokásos ünnepek mellett tartanak felolvasó esteket, tea délutánokat és más kulturális programokat. Az óvódások és iskolások szerves rész vállalnak eme ünnepségeken és rendezvényeken.
Mint minden hasonló faluban itt is próbálják a fiatalokat terelgetni a helyes irány felé, agy alakult meg 1991-ben az Apostagi Ifjúsági Alapítvány, melynek alapítója
a tanári pályája mellett fontosnak tartotta a fiatalok megismertetését a Bibliával, ez az egyesület nagy hangsúlyt fektet a hitre és a kulturális programokra. Fennállása óta több színházi rendezvényre eljutottak, egészségvédelemmel kapcsolatos táborokba mehettek el a fiatalok és az alapítvány jóvoltából több kitűnően tanuló kis diák kaphatott ajándékot a bizonyítvány osztáskor. A faluban tevékenykedő másik nagyobb szervezet a Ladik Ifjúsági Egyesület. Az egyesület hivatalosan 1998 óta működik egyesületként. A szervezet a Kaszap István által alapított Cserkészcsapatra vezethető vissza. A cserkészcsapatban tagként jelen levő fiatalok későbbiekben imaközösséget alapítottak és ebből alakult meg ez az egyesület. Egyre több fő csatlakozott a szervezethez és így nőtte ki magát évről évre. Eme egyesületnek ország szerte található kisebb szervezete melyek idén 2013-ban egy nagy Ladik Fesztiválon gyűlnek össze és ismerhetik meg egymást a fiatalok. Falunkban nyaranta Ladik fesztiválon vehetnek részt a fiatalok, ahol közös zenélés, imádkozás és persze bulizás, eszem-iszom dínom-dánom van. Található még Apostagon a fiataloknak szervezett Sport Egyesület ahol nem csak férfi, de női focicsapat is létrejött. A férfi csapat megyei III. osztály északi csoportjában játszik. A szurkolócsapat lelkes és biztat minden focizni vágyót. Ezen egyesületek mellett alakulóban van egy hagyományőrző és íjász szervezet is a fiatalokért. Ezen szervezetek célt mutatnak a fiataloknak és szabadidős tevékenységet is biztosítani tudnak.
Jelenleg a Nagy Lajos Művelődési Központ részét képezi a falu bölcsődéje, óvodája, könyvtára. Az óvodába 2 éves kor után mehetnek a gyerekek, összesen 75 fő befogadására képes az intézmény. Az óvodába is nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek testi és lelki egészséges fejlődésére, különböző egészségmegőrző programokat terveznek nem csak a gyerekeknek de a szülőknek is. A pedagógusok folyamatosan képzéseken vesznek részt, fejlesztik az óvodai eszközöket és így a gyerekeket. Az iskolások közel 170-en tanulnak a falu iskolájában, ami igazából már nem is a falué, hanem állami tulajdon. Mindezek ellenére a falu nem mondott le az iskolájáról, folyamatosan fejleszti és szépíti. Az iskolában 2011 végére egy Tiop-os pályázat révén interaktív táblákat hoztak, mellyel színesítették az előadásokat és az oktatás színvonalát is feljebb emelték.
A falvak többségében igyekeznek az oktatással programokkal és kulturális eseményekkel nevelni a fiatalokat. A nevelt fiatalok viszont már kicsit korosabban nem találnak munkahelyet a falvakban és kénytelenek elköltözni. Az én falumnak is ez a problémája. Az infrastruktúra még fejlődhetne és muszáj lenne munkahelyeket teremtenie  környéken, ami nem csak mezőgazdasággal foglalkozik. Próbál a turisztikai látványosságra és ezek megteremtésére alapozni a falunk, így munkahelyet teremteni és felpezsdíteni az életet. A legfiatalabbaknak viszonylag megoldottak a mindennapjaik, a probléma a dolgozó fiatalok mindennapjaival van, az elhelyezkedés, munkába állás körül. Mindezek mellett a község támogatja a fiatalok lakásvásárlását és lakásépítését is. Az örökké fiatalokról sem feledkezett meg a falu, karácsonykór megajándékozzák őket az óvodások és ünnepnapot is szerveznek nekik.
A mi kis falunkban így zajlik a fiatalok élete. A sok ünnepség és szórakozás mellett a mezőgazdaságban is rengeteg fiatal dolgozik és gazdálkodik, fejlesztik a falut és saját életüket is.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek