Fiatalok a falumban, Alsómocsoládon

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Közhelynek hangzik ugyan, de a kistelepülések esetében nagyon is helytálló a mondás: „A fiataloké a jövő”. A település életképességének, fennmaradásának záloga a gyermek- és ifjúsági korosztály, ezért fontos, hogy folyamatosan fejlesszük készségeiket, erősítsük kötődésüket.


Alsómocsolád községben jelenleg 356 fő él, ebből a 6-30 éves korosztályba 67 fő tartozik. Településünk polgármestere mindig fontos feladatának tartotta az ifjúsági korosztály tudásának fejlesztését, ismereteinek, tapasztalatainak bővítését, hiszen csak így tudják majd képviselni érdekeiket, így válnak hasznos és tevékeny tagjává a társadalomnak.


Kezdeményezésére 1996-ban alakult meg a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat, melynek elsődleges célja és feladata a gyermek- és ifjúsági korosztály érdekképviselete, valamint folyamatos fejlesztése. A DAGYIÖK tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a településen élők egyenrangú félként tekintenek ránk, senki sem kérdőjelezi meg, miért van külön klubhelyiségünk, ahogy azt sem, milyen egyéb tevékenységet folytatunk. Mindez a fiatalok összefogásának, közösségi részvételének, és aktív tevékenységének köszönhető.


Hogy milyenek a fiatalok a falumban? Hisznek önmagukban és egymásban, aktív tagjai a közösségnek, tevékeny résztvevői községünk mindennapjainak, állampolgári és gyermeki jogaikat ismerő, azokat tudatosan érvényesítő fiatalok. Mindezt képzésekkel, tréningekkel, rendszeres programokkal sikerült elérni, valamint a folyamatos jelenléttel. A Személyes- és szociális kompetencia-fejlesztő tréningek hatására könnyebben fogadják el a másságot, sokkal együttműködőbbek és toleránsabbak; az aktivizáló és stratégiai tervező tréningek hatására a gyermek- és ifjúsági önkormányzat aktív tagjaivá válnak, sőt, ők maguk formálják, alakítják annak felépítését, működését. Az emberjogi képzések hatására játékos módon ismerték jogaikat, valamint kötelezettségeiket, a jövőtervező műhelyeken pedig saját korosztályuk igényeit, elképzeléseit képviselik.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek