Megjártuk a poklot

Járvás Mónika
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

 

2013. november 22-től 24-ig került megrendezésre a Virtuális Falu Újratöltve első képzési alkalma. A rendezvényen olyan 18-30 év közötti fiatalok vettek részt, akik szívükön viselik településeiken található szervezetek sorsát és maguk is igyekeznek aktív közösségi életet élni.


A képzés 3 fő szakaszból állt:
- csapatépítés
- képzés
- kommunikációs gyakorlatok


Pénteki nap, a szállásra megérkezést követően, a trénerek és a tagok bemutatkozása után, csapatépítő feladatokkal kezdődött. Volt közös lufi pukkasztás, amely a legkomolyabb résztvevőt is nevetésre ösztönözte. Random egyperces beszélgetéses szituációs feladat, melynek alapja a külföldön nagy divatnak örvendő és már Magyarországon is elterjedt rapid randik.  Kiélhettük kreativitásunkat egymás lerajzolásában, ami szintén jó lehetőséget teremtett modellünk megismerésére, és néhány rejtett tehetség felfedezésére.  Folytathatnám napestig, hiszen még számtalan izgalmas, szórakoztató gyakorlatot végeztünk.  Ezek a feladatok elsősorban a jó hangulat mellett az új tagok beilleszkedését és az egymás jobb megismerését szolgálták, itt megjegyezném, hogy teljes sikerrel. A nap végére senki sem érezhette kirekesztettnek magát, amit mi sem bizonyít jobban, hogy este fakultatív módon minden tag egy szobában gyűlt össze beleértve a képzőket is, és éjszakába nyúló közös beszélgetést folyattunk. Az új tagok hasonlóan a régi Virtuális Falu Program résztvevőihez, széles látókörrel rendelkező különböző érdeklődésű, emellett nagyon nyitott személyiséggel rendelkeznek, így szinte azonnal egy összetartó vidám csapatot alkottunk.


A szombati nap egy tematikusan felépített előadás sorozatot takart.   Napindító képzési gyakorlatot követően, ami segített egy kicsit éberebbé válni, a helyi ifjúsági közösségek fejlesztéséért kifejtett munkájáért miniszteri oklevéllel kitüntetett Dr. Mikula Lajos az Agrya ügyvezető elnöke tartott egy bevezetőt, melyben vázolta a jövőbeli célokat és elvárásokat.  A program jelenleg egy magyarországi ifjúsági hálózatra törekszik, ami a maga nevében egyedi lenne az országban. Ehhez mindössze annyi elvárás társul, hogy határidőkre teljesítsük a feladatokat, kulturált viselkedést tanúsítsunk, és aktívan részt vegyünk a képzéseken. 


Az előadás sorozat három panelből tevődött össze:
Az első panel központi témája az európai állampolgárság és az európai intézményrendszerek. A vendégelőadók a Európai Gazdasági és Szociális Bizottság munkatársai   Joó Kinga és Domonkos Tamás volt. Joó Kinga témája az európai állampolgárságra és az európai polgári kezdeményezésekre fokuszált. A második előadó a riasztási mechanizmusokról és a makrogazdasági egyensúlyhiányok megelőzéséről beszélt. A panel zárásaként feltehettük a kérdéseinket, kötetlen beszélgetést folytattunk.
A második panel a közhatalom és a civil szervezetek kapcsolatára fektette a hangsúlyt. Az előadást a Századvég Alapítvány vezető kutatója Bauer Béla tartotta,. Egyedi szemszögből mutatta be az kormányzat és a civil szervezetek kapcsolatát.
A nap végére a befejező harmadik panel a bürokráciába engedett betekintést, Szabilcs Bálint EMMI főosztályvezető és Dr. Mikula Lajos vezetésével.


Összességében az előadások nagyon tanulságosak voltak, ösztönöztek arra, hogy keressük az összefüggéseket az elénk táruló információk között. Mindamellett betekintést nyújtott az alapvető mechanizmusok megismerésébe.

A vasárnapi nap, média kommunikációs feladatokkal zárult Czifra Szilvia vezetésével. A képzés a virtuális információ cserére fokuszált, ezen belül is elsősorban a facebook oldalak honlapok, blogok  és a cikkek felépítésére valamint szerkesztésére.
A képzés zárásaként még készítettünk egy közös képet a ,,pokol kapujában”, és elbúcsúztunk egymástól. Szerintem egyetértenek a résztvevők abban, hogy pokolian jól éreztük magunkat a révkomáromi Pokol Hotelben.

 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek