Kaszás Attila Diákkör

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Stubendek Attilával a Kaszás Attila Diákkör leköszönő elnökével beszélgettem. A Kaszás Attila Diákkör (KAD) egy a Szlovákiában született magyar fiatalokat összefogó főleg Magyarországon működő szervezet, célja a Budapesten és környékén tanuló felvidéki fiatalok összefogása, szülőföldjükre való hazatérésük segítése, szakmai és kulturális programok szervezése. A KAD két és féle alakult 2011. áprilisában.

A KAD tagja annak a Diák Hálózatnak (http://www.diakhalozat.sk/), amely a szlovákiai és csehországi magyar fiatalok ernyőszervezete. Maga a hálózat lényege, hogy összefogja a helyi klubokat, és országos, valamint országokon átívelő szinten védje a felvidéki magyar egyetemisták érdekeit és aktívan szervezze a kulturális életet. Emellett a Kaszás Attila Diákkör a Rákóczi Szövetség (http://www.rakocziszovetseg.org/) egyik helyi szervezete is. A Szövetség 2001-től kiemelten közhasznú szervezetként támogatja a csehországi, szlovákiai és kárpátaljai magyarság társadalmi, gazdasági és kulturális életét.

Attila elmesélte, hogy a KAD egy teljesen aluról szerveződő közösség. Budapesti tanulmányai elején gyakran kereste a felvidéki fiatalok társaságát, majd a közös sörözések során azt vették észre, hogy hirtelen 50 fiatal kötött laza vagy szorosabb barátságot. Ekkor döntöttek úgy, hogy nevet adnak a gyermeknek és megalakult a Diákkör. Mára 300 embert képesek megmozdítani egy-egy rendezvénykor, facebookon pedig közel 600-an kedvelik a diákkört. Elmondása szerint ez nem egy mereven strukturált szervezet, inkább baráti társaságok laza kapcsolata. A kommunikációs szintjeiket is ennek megfelelően alakították ki. Elsősorban a weboldalról lehet tájékozódni, ahol statikus információkat talál az oda látogató. Másodsorban a facebookon keresztül jut el az érintettekhez az információ. És harmadsorban, a baráti társaságok, baráti sejtek azok, akik alkotják az információ áramlás legősibb módját.
Ahogy Attila kifejtette gyakran egy ember találkozik először a KAD-al, majd ő hozza a baráti körét. Rendezvényeik ezért mindig családi jellegűek és jó hangulatban telnek

Programjaik közt nem csak a közös sörözések és koncertszervezések vannak, hanem a színházlátogatás, farsangibál is szerepel a felhozatalban. Minden évben megkoszorúzzák Kaszás Attila (vágsellyei születésű) emléktábláját, közételi témájú vitaesteket, éjszakába nyúló beszélgetéseket szerveznek és a piknikezéstől sem riadnak meg. Szeptemberben segítenek a kollégiumfoglalásban, iskolakezdésben, évközben pedig összefogják a felvidéki magyarokat Budapesten. A KAD emellett aktív szervezője a Gombaszögi Nyári tábornak (www.gombaszog.sk/‎).

A nyári tábort az akkori Csehszlovákiában rekedt magyar fiatalok 1928-ban szervezték meg először Gombaszögön. A tábor alapjai a cserkészmozgalomhoz nyúlik vissza. Napjainkban Krasznahorkaváralja község kempingjében tartják az egyre népszerűbb tábort. Tíz évvel ezelőtt még 100 fő alatt volt a résztvevők száma, idén több mint 1000 db jegyet és 500 db koncertjegyet váltottak. Említésre méltó, hogy minden regisztrációnál egy rövid kérdőívet töltettek ki a szervezők, ami alapján nagyon szép statisztikát tudtak felmutatni. Például 5 százalék volt a 18 év alattiak aránya, többség egyetemista volt, ami a legfontosabb minden magyar nyelvű járásból érkeztek ide fiatalok. Pozsonytól Királyhelmecig. Idén is támogatást nyertek a legmesszebb és ilyen szempontból leghátrányosabb járások, az innét érkezők ingyenesen tudtak bejutni a rendezvényre.

A nyári tábor és a KAD nem titkolt célja, hogy a felvidéki fiatalok kapcsolatokat építsenek egymással, kötessenek barátságokat vagy akár találják meg a szerelmet.

Kaszás Attila Diákkör vezetősége az elnökből és két alelnökből (gazdasági és kulturális) áll. Rajtuk kivvül van egy szűk holdudvar, akik tevékenyen részt vesznek a programok lebonyolításában. Attila kifejtette, hogy a közösségi szintérben vannak, akik teremtik a programokat, és vannak, akik igénylik, de inkább passzív résztvevők. Szerinte ez így helyes, nem is várható el mindenkitől ugyanolyan lelkesedés.

A fiatal szerveződés már most sok mindenben példamutató lehet. Nem csak egy kulturális holdudvara van a közösségnek és nem csak sokszínű programokat szerveznek, hanem ténylegesen segítik a felvidéki ifjúság életét határon innen és túl. A sikeres kommunikáció, a teljes mértékű aluról szerveződés és az aktív közösségi élet, az ami igazán sikeressé teszi a Kaszás Attila Diákkört!

See video
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek