Fiatalok Petneházán

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

A feladat témakörére először pillantva őszintén elgondolkodtam azon, hogy tudnék-e egyáltalán erről a témáról bővebben írni. Ezért is közelítem meg vonakodva a kérdést, miszerint lenne-e igazi ifjúsági közösség a településen. Mivel jelenleg három éve Budapesten élek, elsősorban régebbi tapasztalataim és az interneten fellelhető adatok alapján próbálom jellemezni a fiatalok helyzetét kis falumban.
Petneháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Baktalórántházi járásban található, és Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségei közé tartozik. A település statisztikai adatai alapján elmondható, hogy évek óta körülbelül azonos szinten stagnál a népesség száma. Népességcsökkenés, elvándorlás és elöregedés jellemző ugyan, de nem jelentős mértékben.
Néhány statisztikai adat a településről a 2011-es népszámlálás alapján:
Állandó népesség száma (fő): 1751
Állandó népességből a 14 év alattiak száma (fő): 310
Állandó népességből a 15- 39 évesek száma (fő): 629
Állandó népességből a 40-59 évesek száma (fő): 527
Állandó népességből a 60-69 évesek száma (fő): 174
Állandó népességből a 70-x évesek száma (fő): 145

Fiatalok lehetőségei, nehézségei Petneházán

A településen egy óvoda és általános iskola működik. Általános iskolásoknak és óvodásoknak számos kötelező rendezvényen kívüli programra és szabadidős tevékenységre van lehetőségük például Petneházy Dávid napok, sportnapok, grafika, néptánc, fafaragás stb.
A Petneházi Református Egyházközség is sok programot biztosít a kisebbeknek pl. Bibliai gyerekhét, angol tábor, gitár tanulás.
A kicsit idősebbeknek 2 évvel ezzelőtt, a Baktalórántházi Kistérség segítségével 2011. szeptemberében, megalakult a Petneházi Ijúsági Klub. A kistérségben hat település lelkes fiataljai próbálnak összefogni: Pusztadobos, Apagy, Nyírjákó, Nyírkércs, Laskod és Levelek. Mindannyian ha szerveznek valamit, akkor meghívhatják egymást a rendezvényeikre. A vezetőkkel közösségfejlesztő tréningekre járnak. Bizonyos dolgokat a kistérség fizet, mint például: irodaszerek, pogácsa és ásványvíz, de ha valami másra szükség lenne szinten segítséget nyújtanak.
A klub rendezvényei: éjszakai foci, kispályás foci, 24 órás foci, Hajdúszoboszlói kirándulás, bicikli túra, ping-pong verseny, közösségi nap, karácsonyi forgatag, táborozás. 

Azon fiatalok számára pedig, akik felvételt nyernek az ország felsőoktatási intézményeinek egyikébe, egyetlen megoldás maradt: a kollégiumba való költözés, ugyanis a legközelebbi főiskola is egyórás útra található, a főváros hatalmas távolságát nem is említve. Mindezek mellett a helyi közlekedés sem a legmegfelelőbb. Egyetemi, főiskolai tanulmányaik után sajnos a fiatalok 99%-a városba költözik, hiszen munkalehetőség felsőfokú szakképesítéssel csak csekély arányban van a szülőfaluban.


Petneháza társadalmi és gazdasági helyzetéből kiindulva, úgy gondolom a fiatalok megtartása különös figyelmet és cselekvést igényel. Ehhez viszont kitartó, elszánt emberek, elérhető célok, erőforrások kellenek, valamint egyetértés a falu lakói, önkormányzat és maguk a fiatalok között is.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek