"Ezerarcú" Alsómocsolád

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

A Mecsekhát kiskertjének nevezett Alsómocsolád különlegessége a Hegyháti Járásnak, egyrészt, mert zsáktelepülésként is fejlett és innovatív, másrészt, a leghátrányosabb települések sorából hatalmas akarattal és önfeláldozással emelkedett ki. A tanácsrendszer felszámolása után, az 1990. évi választások indították útjára a fejlődést, ami az óta töretlen. Megújult a faluközpont, megtörtént a település összközművesítése, folyamatosan zajlik a védetté nyilvánított épületek, keresztek, emlékhelyek gondozása, szépülnek a közterek, parkok, új szolgáltatások szerveződnek, és nő a munkahelyek száma is. A település vezetői törekszenek az itt élők igényeinek kielégítésére, a közlekedési és földrajzi hátrányokból adódó nehézségek csökkentésére, a szabadidő hasznos eltöltésének biztosítására. Az önkormányzat szem előtt tartotta és tartja az itt élők azon óhaját, hogy a nagy egészen belül kisebb közösségekhez tartozzanak, ezért támogat minden alulról jövő, civil kezdeményezést, segíti a szervezetek megalakulását, és nyomon követi működésüket, fejlődésüket. A településvezetés nyitottságának hála, ma már több mint 10 bejegyzett és informális szervezet működik Alsómocsoládon, hozzájárulva a település fejlődéséhez, és az itt élők életkörülményeinek javításához.

 

A gyermek- és ifjúsági korosztályt célzó programok

Alsómocsolád Község Önkormányzata 1996-os megalakulása óta támogatja a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkáját, így könnyítve meg a településen élő fiatalok elérését, közösségi aktivitásuk növelését, identitástudatuk erősítését. A korosztály igényei alapján összeállított programterv megvalósításáért elsődlegesen a gyermek- és ifjúsági önkormányzat felel, a szükséges eszközöket, anyagi támogatást az Önkormányzat, az Alapítvány Alsómocsoládért, a „Mocsolád-Civilház” Nonprofit Kft., valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat adja. A programok helyszínei: a .IT(T) Ifjúsági Információs és Tanácsadó Pont, a Faluház- Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér, a Konferencia Központ, a Fesztiváltér, valamint az Erdei Tornapálya és Parkerdő.

Február második szombatja: Farsang - településünkről a gyermekek és a fiatalok Mágocsra és Dombóvárra járnak iskolába és óvodában, így fontosnak tartottuk, hogy a településen is megrendezzük a Farsangi Jelmezversenyt és Mulatságot, már csak azért is, mert a településen élő idős emberek az úgynevezett „Generációs Híd” programunk keretében megismertetik a gyermekeket a falu hagyományaival – többek között a farsangolással – így a program maga lehetőséget ad a korosztályok találkozására, a hagyományok megőrzésére, és a fiatal generáció tartalmas szabadidő-eltöltésének biztosítására.

Május utolsó vasárnapja: Gyermeknap - minden évben megrendezzük a településen a Gyermeknapot, hiszen igyekszünk minél többet törődni a településen élő 18 év alatti korosztály testi és lelki egészségével, fejlődésével. Így számukra tartalmas kikapcsolódási lehetőségként évente több programot szervezünk. Ilyen a május végi gyermeknap is, ahol a szülők segítségével egész napos, szabadidős elfoglaltságot biztosítunk. A délelőtti program egyéni és csapatos vetélkedők, versenyek sorával telik, a délután pedig általában közös főzéssel, és családi együttléttel. Számunkra nagyon fontos ez a rendezvény, hiszen lehetőséget ad arra, hogy a családi kötelékeket erősítsük, és egy vidám napot töltsünk el a település gyermekeivel.

Június 24: Szent Iván Éji Tűzugrás - 2002. óta minden évben megrendezzük a Szent Iván Éji Éjszakai Akadályversenyt és Tűzugrást, melynek a hagyomány felelevenítésén túl, másik fontos eleme az ismeretszerzés, hiszen ilyenkor az akadályokat a Magyar és Világtörténelem egy-egy jeles eseménye köré építjük (például: Honfoglalás, Nagy Földrajzi Felfedezések). A résztvevő gyermekek nagyobb kortársaik által felállított akadályok (kérdéssorok, és játékos vetélkedők) során jutnak el a tűzig, ahol a hagyományoknak megfelelően gyógynövényeket égetünk, és a bátrabbak, felügyelet mellett tüzet is ugorhatnak. Évek óta ezzel a rendezvénnyel kötjük össze a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat választási napját is, így a Szent Iván Éj tulajdonképpen egész napos rendezvényé nőtte ki magát.

December 5: Mikulás-muri - a települési önkormányzat minden évben mikuláscsomagot vásárol a településen élő 14 éves kor alatti gyermekeknek, melyeket 2008-ig a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere és képviselői ”szállítottak házhoz”, Mikulásnak és krampuszoknak öltözve. A gyermekek ilyenkor versekkel, mondókákkal készülnek, és a tapasztalatok szerint nagyon várják a „falumikulást”. 2009-től a Német Nemzetiségi Önkormányzat bábelőadással kedveskedik a településen és a mikrotérségben élő gyermekek számára.

Teaházi Estek - a gyermekek és fiatalok egy-egy fontos témakört – szenvedélybetegségek, képviseleti demokrácia, pedofília stb. - feldolgozva saját maguk tartanak előadásokat, majd egy vitafórumot, melynek végén közösen megnézünk egy filmet, melyet filmklub szerűen feldolgozunk.

Játszóházak - évente 10-15 játszóházat szervezünk a gyermekeknek. Ünnepek, nagyrendezvények bevezető programja.

DAGYIÖK akadémia - nyári képzéssorozat, mely során az új önkéntesek és a felnövekvő nemzedék megismerkedik a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat múltjával, elveivel, szabályzataival, működésével, hagyományaival.

Személyes és szociális kompetenciafejlesztő tréningek - hozzájárulnak a gyermekek és fiatalok közösségbe, társadalomba való illeszkedéséhez.


Települési szintű rendezvények

Alsómocsolád Község Önkormányzata törekszik arra, hogy igényes, színvonalas és a lakosság igényeire alapozott programokat szervezzen a községben. Hagyományos programjaink helyszíne a Konferencia Központ és udvara, a Bükkösdi-placc (300 m2 füves terület), a Fesztiváltér, valamint a Templom és a templomkert. A rendezvények megszervezése, koordinálása nem egyedül az Önkormányzat feladata; a „Mocsolád-Civilház” Nonprofit Kft. által fenntartott és működtetett Teleház mellett a többi civil szervezet is közreműködik, anyagilag és önkéntes munkával egyaránt.

Március első péntekje: Kemény Bertalan Díj-átadó - a Falufejlesztési Társaság 2008 márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzésére érdekében „Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj” –at alapított. Az alapításának célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazoknak, országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Akik szakmai tudásuk legjavát nyújtva, mindig lelkiismeretesen, nagy türelemmel, együttérzéssel és odaadóan szolgálják településüket. A díj erkölcsi elismerése továbbá azoknak a vidékfejlesztő szakembereknek, közösségfejlesztőknek is, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria közötti hídépítésben, akik munkájukban a kapcsolatteremtést, az értelmes dialógust tekintik legfontosabb eszközüknek a szakértők és a helyi lakosság közötti párbeszédben, az elmélet és gyakorlat között. A díj pénzjutalommal nem jár, de a kitüntetettek egy díszes oklevél mellett átvehetik Simorka Sándor szobrászművész bronzplakett alkotását.

Július második szombatja: Falunap - a település központi rendezvénye a Falunap, amely a legnagyobb érdeklődésre tart számot. Ezen a napon megduplázódik a település lélekszáma, hiszen általában 650-700 vendéget látunk el. A program hagyományosan szentmisével kezdődik, majd az ünnepi műsor keretében kerül sor az Alsómocsoládért Érdemérem átadására. Alsómocsolád Község Önkormányzata 1992-ben Alsómocsoládért Érdemérmet alapított, melyet minden esztendőben egy, kiemelkedő teljesítmény esetén kettő fő részére adományoz, a település fejlődéséért, közéletéért végzett munka elismeréseként a lakosság és a település civil szervezeteinek javaslataira alapozva. Délután minden esetben kulturális program várja a szórakozni vágyókat. Szívesen adunk helyet a környéken működő amatőr művészeti csoportoknak, ezért a legtöbb esetben az úgynevezett „sztárvendégek” helyett is tartalmasabb műsorokat biztosítunk hegyháti és megyei fellépők műsoraival. A Falunapon az étkeztetést helyi „szakácsok” közreműködésével, az önkormányzat oldja meg. 2010-ben a klasszikus Falunapunk Palacsintás Király Fesztivállá nőtte ki magát, melyen az Európa Park projektben közreműködő 27 település képviselői is részt vesznek, és az általuk képviselt Európai Uniós országokra jellemző palacsintakülönlegességeket készítik el. A legkisebbek számára Játszóházzal készülünk; a kreatív játékok mellett arcfestés és légvár is várja és fogadja a településen élő és ide érkező gyermekeket. A rendezvény több helyszínes; a területek berendezésénél az Önkormányzati dolgozók mellett önkéntesként közreműködnek a civil szervezetek képviselői, valamint a gyermek és ifjúsági önkormányzat tagjai is. A helyszínek éjszakai őrzéséért, valamint a rendezvény zavartalan megvalósulásáért az Alsómocsoládi Polgárőr Egyesület tagjai felelnek.

Szeptember második szombatja: Baráti Kör Találkozó és Szüreti Fesztivál - annak ellenére, hogy a Baranyai-Hegyhát nem tartozik azokhoz a területekhez, amelyeken a szőlőtermesztés és a borászat kiemelt gazdasági jelentőségű lenne, egyik település sem, így Alsómocsolád sem nélkülözi a szőlőparcellákat. Hagyományos települési ünnep – 5 éve fesztivál jelleggel – a szüret, ahol nem csak a szőlőtermesztésből adódó drága nedű fogyasztásának hódolhat a hozzánk látogató, de megismerkedhet népi kismesterségekkel, gyönyörködhet néptánc bemutatókban és végigélhet egy hagyományos lovas kocsis szüreti felvonulást is. Ezen a napon hazajönnek a település elszármazott lakói, így sor kerül a közgyűléssel egybekötött Baráti Kör találkozóra is. A Szüreti Fesztivál programjához hozzátartozik a főzőverseny, melyen a helyi civil szervezetek, és baráti társaságok mérik össze tudásukat. A rendezvény a Német Nemzetiség Önkormányzat, az Alsómocsoládiak Baráti Köre, a „Mocsolád-Civilház” Nonprofit Kft., valamint az Önkormányzat szervezésében valósul meg.

December második hétvégéje: Adventi vásár – a civil szervezetek összefogásával megvalósuló Adventi vásár minden korosztály számára kínál érdekességet. A gyermekeknek Játszóházzal készül a Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat és az Alapítvány Alsómocsoládért, a kürtős kalácsért, forralt borért, sült gesztenyéért az Alsómocsoládiak Baráti Köre felel, a kézműves vásárt az Alsómocsoládi Foltvarró Klub szervezi. Az egész napos rendezvényt ünnepi műsor és szentmise zárja.

December 22: Falukarácsony - karácsonyi ünnepségünkön a település civil közösségei, amatőr csoportjai önálló műsorral kedveskednek a lakosainknak, és ilyenkor kerülnek átadásra a gyermekek karácsonyi ajándékai (az önkormányzat játékokat és könyveket vásárol a 14 éves kor alatti gyermekeknek), valamint az Alsómocsoládiak Baráti Köre által készített jelképes családi ajándékok is. Ez az ünnepünk a szeretetről és az összetartozásról szól, talán ezért is jellemző, hogy a település lakosainak 90 %-a minden évben részt vesz a Falukarácsonyon, és a fellépők száma is meghaladja a többi rendezvényét, hiszen a gyermekektől az idősekig minden korosztály készül valamilyen műsorral.

Alsómocsoládinak lenni nagy kiváltság, hisz kevés, hozzánk hasonló nagyságú település gondoskodik oly mértékben a helyben élő különböző korosztályokról, mint az alsómocsoládi. Annak ellenére, hogy zsáktelepülés vagyunk, bővelkedünk szabadidős és kulturális programokban, kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a kedvükre valót. A településen működő civil szervezetek és az Önkormányzat is fontosnak tartja a közösségi összefogáson alapuló rendezvényeket, önkéntes napokat, és a fiatalokat megmozgató tevékenységeket.

 

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek