Első képzési alkalom a Pokolban

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Kincses Anetta vagyok Bőcsről. Jelenleg brigádvezetőként faluszépítéssel foglalkozom.
Munkámból fakadóan a hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatása, közösségé formálása a fő feladatom. A község hagyományainak ápolásában tevékenyen részt veszek, így a helyi Rózsafa Hagyományőrző Egyesületnek is aktív tagja vagyok. Hallottam a programról, és megtetszett, hogy olyan fiatalok jelentkezését várják, akik a közösségi munkájukhoz kapcsolódó ismereteiket, tudásukat bővíteni szeretnék. Szeretem a falumat, szeretnék érte minél többet tenni, ezért szükségem van a programban szerzett ismeretekre.

Miután jelentkeztem a Virtuális Falu Programba, egy sikeres elbeszélgetést követően részt vettem az első képzési alkalmon. Izgatottan vártam, hogy milyen lesz, milyen emberekkel ismerkedhetek meg, milyen tudást sajátíthatok el magamnak?! A kurzus három napos volt.
Az első nap együtt utaztam Budapestről Révkomáromba a Peklo Hotelbe a program résztvevőivel. Az érkezés után elfoglaltam a szállást, majd egy csapatépítő tréningen, játékos és kommunikációs feladatok segítségével megismerhettem a csapattársaimat és a képzőket. Magyarország különböző szegleteiből érkeztek a vidéki fiatalok, akik más-más érdeklődési körrel, szakmával, ismeretekkel rendelkeztek, és valamilyen közösséghez tartoznak a településükön. Voltak, akik már korábban részt vettek a programban, de voltak újak is. Mindenki barátságos, nyitott, segítőkész volt. A második nap tematikusképzésről szólt. Az előadók ismeretterjesztő és elgondolkodtató előadásokat tartottak. Rálátást nyertem az Európai állampolgárság, Európa és a nemzeti intézményrendszerek keretein belül, hogy minden uniós polgár az anyanyelvén fordulhat a közösség intézményeihez, hogy 24 hivatalos nyelve van az európai uniónak. Ismeretet szereztem a legfontosabb társadalmi kihívásokról (demográfiai kihívás, munkaerő-piac, elszegényesedés, fiatalok legfontosabb problémái, oktatási rendszer átalakulása), kitolódó gyermekvállalás, szervezetek jogi formái (Alapítvány, Közalapítvány, Egyesület, Szövetkezet, Egyház). Kormányzat és civil szervezetek kapcsolatán belül megtudtuk, hogy mi is a Nemzeti Ifjúsági Tanács, Magyar Ifjúsági Konferencia, melyek a fiatalok érdekképviseleteit szolgálják. A témák kapcsán kötetlen beszélgetés következett, ahol elmondhattuk saját véleményeinket, amelyeket meg is vitattunk. A hosszú, kimerítő nap után szabad program következett, ahol mégjobban megismerhettük egymást a kialakuló közösség tagjaival. Az utolsó napon média kommunikációs gyakorlaton vehettem részt, ahol üzenet képpen megírhattuk egymásnak az akkor kialakult véleményeket, pozitív és negatív dolgokat.

Jól éreztem magam, örülök, hogy új ismeretekre és ismeretségre tehettem szert. Újabb tapasztalatokkal és élményekkel gazdagon, már egy új közösség tagjaként utaztam haza.  Kíváncsian várom a következő alkalmat!

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek