A csipke otthona

Járvás Mónika
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Világhírű csipke otthona

Kiskunhalas a Duna-Tisza között a dél-alföldi régióban található, mint egy 28 500 lélekszámmal rendelkező település. Számos látnivalóval és kisebb- nagyobb programokkal csábítja magához évről évre az ide érkezőket.
A teljesség igénye nélkül, azért megemlítenék néhány nevezetességet, mivel ezek is szerves részei városunk kulturális életnek.  A legfontosabb látnivalóink a világhírű halasi csipke, ami a megjelenése óta, 1902-től nagyon fontos részét képezi a magyar népművészetnek és a csipkeházunk azon kevés csipkeműhely közé tartozik, amely a századfordulón épült és a sokszor oly nehéz körülmények ellenére még mind a mai napig működik.
A Halas Galériában és a Thorma János Múzeumban található festmények, alkotások, és kiállítási tárgyak önmagukban is lenyűgözőek és egyedi hangulatot kölcsönöznek az itt szervezett különböző rendezvényeknek, például múzeumkerti estéknek. Továbbá látnivalóink közé tartozik még, a mai napig működőképes Sáfrik-féle szélmalom,  a parasztpolgári tárgyakat bemutató Tájház,  Diószegi Balázs és Berki Viola festőművészek állandó kiállításait tartalmazó Végh-kúria és a Búsuló kuruc szobra, ami az 1703-as halasi csata kuruc halottainak emlékére készült, nem mellékesen az ország első köztéri kurucszobra.
Kiskunhalason található civil szervezetek, iskolák és a város vezetése, évente több tucat különböző programmal színesíti az itt élők életét. Ezek közül a rendezvények közül a két legtöbb embert ,,megmozgató’’ esemény a Halasi Szüreti Napok és a Halasi Lovasnapok.

Szüreti napok
A Halasi Szüreti Napok általában szeptember elején megrendezésre kerülő 3-napos eseménysorozat, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató programokat biztosít. Az eseményt általában a péntek délután megrendezésre kerülő szüreti utcai futóversennyel kezdik, amin minden érdeklődő részt vehet. Azokat, akik kevésbé aktív tevékenységet terveztek, szeretettel várják a borudvarban, ahol az ország minden területéről származó igazi magyar borokkal kínálják a szomjazókat, miközben a színpadon helyi táncegyüttesek és előadók szórakoztató műsorait nézhetik. A téren pedig múltidéző kézműves vásár árusainak termékei között válogathatunk. Este a helyi és országosan ismert együttesek koncertjeit hallhatja a közönség.

Nemzetközi díjugrató verseny
Az általában április végén május elején megrendezésre kerülő 3 napos halasi díjugrató versenyeket 1953 óta szerveznek, és a 90-es évek végére nemzetközi hírnévre tett szert. Ennek köszönhetően nagy múltú versenyünknek évente többezres nagyságrendű látogatottsága van. 2003 óta az önkormányzat szervezi  szponzorok hozzájárulásainak segítségével a lovasversenyt. A díjugrató versenyek mellett különböző látványos show műsorokkal szórakoztatják a kedves résztvevőket.  Mint például huszár virtus,  baranta, és íjászbemutatók. Tovább színesíti az eseményt a népművészeti kirakodó, a gyermekfoglalkoztatók, citera zenekarok, és a huszáregyenruhás bemutatók.

Kiskunhalason ez a két esemény vonzza a legtöbb látogatót, de emellett érdeklődési körönként is számos program nyújthat kellemes kikapcsolódást, mint az évenként megrendezett utcai kosárlabda verseny, Tekó kupa,  táncverseny, kórus találkozók, szilveszteri és augusztus 20-i tüzijátékok stb..

A kisebb rendezvényeket elsősorban az iskolák szervezik, és helyi vállalkozók, magánszemélyek szponzorálják.

Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek