Cégénydányádon zajlik az élet!

Anonymous
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek

Cégénydányád egy körülbelül 700 lelkes település a Szamos partján, a Szatmári "csücsükben". Tavaly ünnepelte a település a két szomszédos kisfalu Cégény és Dányád egyesülésének 100. évfordulóját. Kicsiny településünk első írásos emléke 1181-ből származik.

Cégénydányád legnagyobb rendezvénye a „SzamosFeszt”, ami az idei évtől „Monostori napok” néven fut. Ez egy 2 napos népzenei és gasztronómiai rendezvény. Július első hétvégéjén kerül megrendezésre a Cégénydányádi Kastélyparkban. A helyszín a Hortobágyi Nemzeti Park tulajdonában áll. A finanszírozást pályázati pénzből, környékbeli vállalkozók támogatásából, illetve az önkormányzat saját forrásaiból fedezi. A rendezvény célja, hogy az ide látogatók megismerjék a szatmári térség ételeit, ízeit, múltját, zenéjét és táncait. A színpadon egész nap néptánc és népzenei csoportok váltják egymást. De a kisebbekre is gondolva a park egyes részein kézműves foglalkozás, bábjátékok, színi előadások szórakoztatják őket. A kastélyhoz vezető sétányon pedig kézműves kirakodóvásár várja az érdeklődőket. A helyi horgászegyesület a második napon a Cégénydányádi Horgásztónál horgászversenyt rendez, ezzel is bővítve a "SzamosFeszt" kínálatát.

Másik nagy rendezvényünk a Szatmári Gyermeknap, ami természetesen május utolsó vasárnapján kerül megrendezésre és szintén a Cégénydányádi Kastélyparkban. Ez a nap a gyermekeké. Kipróbálhatják a mászófalat, az íjászkodást, lovaglást és még sok mást. Jelen van a Máltai Szeretetszolgálat, a Fehérgyarmati Tűzoltóság, a Rendőrkapitányság is. Minden gyermek, aki összegyűjti a különböző állomásokon az aláírást, az részt vesz egy sorsoláson, ahol értékes nyeremények várnak rájuk. A színpadon egész nap környékbeli általános iskolák művészeti csoportjainak műsora látható, és népmese mondó verseny is megrendezésre kerül ezen a napon. A gyermekeknek ez a nap teljesen ingyenes. A finanszírozását támogatásokból, pályázati pénzből fedezik, amihez egy Cégénydányádi civil szervezet a „Szatmári Szőke Szamos Egyesület” nyújt segítséget.

Minden szilveszterkor megrendezésre kerül a Szilveszteri Batyus-bál. A helyszín az Általános Iskolánk tornaterme. Ide várunk 0- 100 éves korig mindenkit, de akár még azon felül is. Csekély belépőt szedünk, de 14 év alatt ingyenes, illetve tombolasorsolást tartunk, amiből kifizetjük a zenészt, aki mivel egy helyi fiatalember, ezért kedvezményesen zenél nekünk és megvesszük a dekorációt. A tombolára felajánlásokat kapunk a részvevőktől, illetve a falu lakóitól is. Enni és inni mindenki azt hoz magával, amit akar. Ez a helyi fiatalok összefogásából valósul meg immár 3 éve.

A Nyugdíjas klubnak a Gondozási Központtal karöltve több rendezvénye is van. Farsangi, Karácsonyi ünnepség és a legnagyobb a Nyugdíjasok napja. Ezekre a rendezvényekre a falubelieket várják. Minden alkalomra műsorral készülnek, nem csak a nyugdíjas klub tagjai, de a Gondozási Központ lakói is, és néhány falubeli fiatalt is felkérnek, illetve a szomszédos óvodából is várják a kicsik műsorát.

Az Önkormányzat minden nagyobb eseményt ünnepel. Március 15-e, Trianoni megemlékezés, Október 23-a, Karácsony. Ezekre az eseményekre nem csak a falubelieket várják, de a környékbeli embereket is. Ennek finanszírozása Önkormányzati pénzből van. Illetve az Önkormányzat mikulása házról házra jár minden évben a 14 év alatti gyerekekhez és a Gondozási Központ lakóihoz.

A gyerekeknek húsvétkor tojáskeresést, ősszel pedig számháborút rendezünk a Cégénydányádi Kastélyparkban. Minden résztvevő emléklapot kap, és valami kis apróságot, csokit, cukrot, amit a szervezők felajánlásából fizetünk. Illetve ősszel meleg teával védekezünk a hűvös ellen.

 

See video
See video
Nyomtatóbarát változatOldal küldése ismerősnek